Kamionka

Jest 74 produktów.

Kamionka: doskonały wybór do Twojej kuchni i spiżarni

Tradycja, ekologia, zdrowa, nieprzetworzona żywność – to od kilku lat zdecydowanie najważniejsze trendy kulinarne. Świetnie wpisuje się w nie właśnie kamionka. To szeroka kategoria naczyń kuchennych, które przez dłuższy czas były nieco zapomniane, ale dziś szturmem biorą nasze kuchnie i spiżarnie. Nie ma w tym niczego dziwnego: naczynia kamionkowe są niezwykle uniwersalne w zastosowaniu, bardzo praktyczne, a przy tym znakomicie się prezentują. Przygotowaliśmy dla Ciebie duży wybór kamionek do kiszenia i nie tylko. Wybierz coś dla siebie i przekonaj się, że domowe wyroby to najlepsze rozwiązanie dla Twojej rodziny.

Aktywne filtry

Czym właściwie jest kamionka?

Kamionka to potoczna nazwa naczynia ceramicznego, które wytwarza się tradycyjną metodą z gliny, piasku kwarcowego, szamotu oraz najczęściej soli kuchennej. Takie naczynie, na przykład garnek kamionkowy, jest następnie wypalane w temperaturze około 1200°C. Gotowy produkt charakteryzuje się znacznym ciężarem, ale również dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i skrajne warunki – przede wszystkim kwasy. Właśnie dlatego kamionka jest idealnym naczyniem do kiszenia, do czego zresztą jest najczęściej wykorzystywana.

Ciekawostka

Charakterystyczne ciemnobrązowe zabarwienie naczyń kamionkowych to zasługa specjalnej glinki, która w procesie wypalania tworzy twardą warstwę wierzchnią naczynia.

Dlaczego warto zainwestować w naczynia ceramiczne?

Naczynia kamionkowe bardzo szybko wróciły do łask, choć w pewnym momencie można było je znaleźć wyłącznie w tradycyjnych domach, skrzętnie poukrywane w piwnicach, garażach i na dolnych półkach w spiżarniach. Co ciekawe, coraz więcej osób wybiera kamionkę nie tylko do kiszenia, ale także do innych zastosowań kuchennych.

Poznaj 5 najważniejszych powodów, dla których warto wyposażyć swoją kuchnię i spiżarnię w naczynia ceramiczne:

1. Naczynia kamionkowe nadają się do kiszenia, peklowania, marynowania, macerowania. Można w nich także serwować inne dania, np. smalec, zupy czy mięsiwa.

2. Fantastyczny wygląd, który pasuje zarówno do kuchni urządzonej w tradycyjnym, jak i nowoczesnym stylu.

3. Wyprodukowane z naturalnych materiałów, dzięki czemu masz pewność, że potrawy nie zmienią swojego smaku, a tym bardziej składu.

4. Naczynia kamionkowe bardzo dobrze nadają się do przechowywania produktów sypkich, jak mąka, cukier, płatki, otręby etc.

5. Wysoka odporność na działanie kwasów umożliwia przechowywanie kiszonek przez długi czas, w dodatku bez użycia konserwantów.

Kamionka na prezent? To również znakomity i dość oryginalny pomysł, szczególnie jeśli szukasz upominku dla osoby lubiącej gotować, ceniącej sobie tradycyjne, zdrowe wyroby.

Wiesz już, że naczynia kamionkowe mają wiele istotnych zalet. Czas najwyższy wyposażyć w nie swoją kuchnię, prawda? Sprawdź wszystkie propozycje, jakie przygotowaliśmy dla Ciebie w naszym sklepie internetowym!