Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2
  • Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2
  • Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2
  • Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2

Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2

237,90 zł

Do Garnka 10 L Bolesławiec pasuje kamień dociskowy o średnicy 22,4 cm

Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie
Dostawa od 15,00 zł
Opcje dostawy
Opcje dostawy ×
Płatność Przelewy24 (szybki przelew online)
Kurier DPD15,00 zł
Płatność przy odbiorze (pobranie)
Kurier DPD18,00 zł
Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie
Bezpieczne płatności

Funkcjonalność, tradycja i ponadczasowe piękno w Twojej kuchni! Prezentujemy kamionkowy garnek hermetyczny renomowanej marki Bolesławiec, który już na pierwszy rzut oka wyróżnia się ekskluzywnym wykonaniem. Lśniąca powłoka tej kamionki sprawia, że naczynie będzie perfekcyjnie współgrać z designem każdej kuchni, zarówno nowoczesnej, jak i klasycznej. Najważniejsze jest jednak to, że ten garnek do kiszenia pozwoli Ci przyrządzać własne, zdrowe wyroby o wybitnych właściwościach smakowych i aromatycznych.

Jak wykorzystasz kamionkowy garnek hermetyczny w Twojej kuchni?

Kamionki to naczynia ceramiczne znane od wieków, które wciąż są niezastąpione w domowej obróbce produktów spożywczych – zarówno roślinnych, jak i mięsnych. To nie tylko garnek do kiszonej kapusty czy ogórków, ale także naczynie, które świetnie nadaje się do peklowania, marynowania czy macerowania mięsiwa. Zrobisz to w tradycyjny, najbardziej pożądany sposób, uzyskując tym samym fantastyczny smak i aromat potraw.

Garnek kamionkowy bardzo dobrze nadaje się do długoterminowego przechowywania żywności. Dzięki naturalnemu procesowi fermentacji, który zachodzi bez udziału powietrza (dba o to specjalny kołnierz uzupełniany wodą) nie ma już potrzeby stosowania żadnych konserwantów.

Zdrowo, smacznie, w kamionce!

Przygotowywanie jedzenia w kamionkach to doskonały wybór nie tylko dla dużej rodziny, ale też dla każdej osoby, która unika przetworzonego jedzenia, chce przyrządzać je w sposób tradycyjny, najlepszy dla organizmu, zgodny z zasadami ekologii. Po co masz wydawać mnóstwo pieniędzy na ekojedzenie, skoro możesz je przygotować we własnej kuchni?

Kamionkowy garnek z hermetycznym zamknięciem marki Bolesławiec jest dostępny w różnych wariantach pojemności. Każdy gwarantuje dokładnie taką samą, najwyższą jakość wykonania. To inwestycja na wiele lat.


Przepisy na przetwory:

Kapusta biała kiszona

Składniki: 10 kg kapusty, 20 dag soli, 2 dag kminku, 1 dag nasion kopru, dodatkowo: 25 dag marchwi, 50 dag jabłek, kilka listków laurowych.

Do kwaszenia na zimę najlepiej nadają się późne odmiany kapusty białej. Kapustę można kisić w beczkach, garnkach kamiennych. ?Naczynie te przed kwaszeniem muszą być dobrze wymyte. Główki kapusty oczyścić. opłukać, poszatkować wraz z głąbami ręcznie lub szatkownicą (głąb przed szatkowaniem gęsto ponacinać). Poszatkowaną kapustę wymieszać z przyprawami (solą, kminkiem i koprem). Aby podnieść wartość smakową kapusty kwaszonej, można jeszcze dodać poszatkowaną marchew, pokrojone na ćwiartki jabłka, listki laurowe. Kapustę nakładać do garnka, dobrze ugniatając. Jeżeli podczas ubijania wydzieli się nadmiar soku można go usunąć. Nakładać niezbyt pełno, aby sok z kapusty powstający w czasie fermentacji nie wylewał się. Na powierzchni kapusty położyć kamienie dociskowe. Naczynie z kapustą postawić w ciepłym miejscu (temp. około 18 stopni C) na 1-2 dni, zależnie od wielkości garnka. Następnie kontynuując kwaszenie należy przenieść garnek do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy o temperaturze 8-10 stopni C. W pierwszych dniach kwaszenia można kapustę przebijać za pomocą czystego drewnianego kija, w celu ułatwienia fermentacji i wydzielania się gazów na zewnątrz. Należy zwracać uwagę, aby zarówno w czasie kwaszenia, jak i przechowywania powierzchnia kapusty była zawsze pokryta sokiem, w przeciwnym razie łatwo pleśnieje lub gnije. Jeżeli podczas kiszenia wydzieliła się za mała ilość soku, należy uzupełnić go solanką, biorąc na 1 l przegotowanej, zimnej wody 2 dag soli.

Ogórki kiszone

Składniki: 10 kg ogórków, 50 dag przypraw (łodygi kopru, korzenie chrzanu, liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki, czosnek, gorczyca), ok. 7 l wody, 35 dag soli

Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe, zielone. Ogórki można kwasić w garnkach glinianych. Naczynia te przede wszystkim muszą być dobrze umyte. Ogórki starannie umyć, osączyć (nie obcinać końców i nie nakłuwać). umieścić w naczyniu, układając przyprawy na jego dnie oraz w połowie warstwy ogórków i na ich powierzchni. Nie nakładać ogórków zbyt pełno. Zalać ogórki zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli (biorąc na 1 l wody 5 dag soli), tak aby były całkowicie przykryte. Na powierzchni ogórków położyć kamień dociskowy odpowiedniej wielkości. Naczynie z ogórkami postawić na 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu (temperatura 18-20°C), a następnie wynieść do piwnicy (temperatura 8-10°C). Przez cały czas przechowywania ogórki powinny być pokryte sokiem.

Papryka kiszona

Składniki: Papryka, czosnek, chrzan, suchy koper; zalewa: 1 l wody i 4 dag soli.

Owoce papryki zielonej lub żółtej dokładnie umyć, odciąć nasady razem z ogonkami i usunąć nasiona. Ułożyć w słojach paprykę, a między owoce papryki włożyć przekrojone ząbki czosnku, wiórki korzenia chrzanu, suche łodygi kopru i zalać gorącą zalewą. Garnki zamknąć a po kilku dniach wynieść do piwnicy.

Pomidory kiszone

Składniki: Pomidory, zalewa: 1 l wody, 5-6 dag soli.

Do kwaszenia można przeznaczyć pomidory zielone, albo lekko zaczerwienione, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń. Umyte pomidory układa się tak, jak ogórki z dodatkiem takich samych przypraw. Najwygodniej kwasić pomidory w 4-5 litrowych kamionkowych garnkach. Pomidory zielone mogą być zalane mniej słoną zalewą niż pomidory już dojrzałe.

Wysokość [cm]
40
Pojemność [L]
10 L
Szerokość [cm]
33
Szerokość wlewu [cm]
15,5
Gatunek
2 (jaśniejszy brąz)
Waga [kg]
8

Komentarze

Napisz swoją opinię

Garnek Hermetyczny 10L Bolesławiec 1923/2

Do Garnka 10 L Bolesławiec pasuje kamień dociskowy o średnicy 22,4 cm

Napisz swoją opinię

Zobacz także