Garnek kamionka 25L gliniany
  • Garnek kamionka 25L gliniany
  • Garnek kamionka 25L gliniany
  • Garnek kamionka 25L gliniany

Garnek kamionka 25L gliniany

320,00 zł
W magazynie
Dostawa od 15,00 zł
Opcje dostawy
Opcje dostawy ×
Płatność Przelewy24 (szybki przelew online)
Kurier DPD15,00 zł
Płatność przy odbiorze (pobranie)
Kurier DPD18,00 zł
Ilość
W magazynie
Bezpieczne płatności

Dobrze jest wiedzieć, że je się nie tylko smacznie, ale i zdrowo, prawda? Jeśli chcesz odżywiać się zgodnie z potrzebami Twojego organizmu, zrezygnować z wysoce przetworzonej żywności, a swoim najbliższym serwować tylko to, co najlepsze, zainwestuj w garnek kamionkowy. To naczynie ceramiczne zostało wykonane wyłącznie z naturalnych materiałów i wypalone tradycyjną metodą w temperaturze około 1200°C. Kamionka ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, o czym już wkrótce się przekonasz. Warto? Pewnie, że tak!

Do czego przyda Ci się garnek kamionkowy?

Garnek kamionkowy, nazywany też potocznie garnkiem do kiszenia lub beczułką do kiszonej kapusty, to wyjątkowo funkcjonalne naczynie ceramiczne, stosowane na całym świecie od setek lat. Dziś znów wraca do naszych kuchni, ponieważ rośnie świadomość na temat tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie, unikanie chemicznych konserwantów i sztucznie modyfikowanej żywności.

W kamionce można nie tylko przechowywać kiszonki, ale także mięsiwa, zupy, serwować w nich tradycyjne czy regionalne dania w efektownym stylu. Kamionkowe naczynia stanowią także piękną ozdobę stołu i kuchni.

Kamionka, czyli sama natura

Prezentowany garnek kamionkowy został wykonany wyłącznie z naturalnych materiałów, a jego ścianki nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie zmieniają jej składu czy smaku. Naczynie jest w pełni odporne na działanie kwasów, dlatego możesz w nim bez obaw przechowywać kiszoną kapustę czy ogórki nawet miesiącami.

Ten garnek kamionkowy kupisz w naszym sklepie w bardzo atrakcyjnej cenie i z gwarancją bezpiecznej dostawy. Sprawdź też inne pojemności oraz kamionkowe pokrywki do garnków.


Przepisy na przetwory:

Kapusta biała kiszona

Składniki: 10 kg kapusty, 20 dag soli, 2 dag kminku, 1 dag nasion kopru, dodatkowo: 25 dag marchwi, 50 dag jabłek, kilka listków laurowych.

Do kwaszenia na zimę najlepiej nadają się późne odmiany kapusty białej. Kapustę można kisić w beczkach, garnkach kamiennych. ?Naczynie te przed kwaszeniem muszą być dobrze wymyte. Główki kapusty oczyścić. opłukać, poszatkować wraz z głąbami ręcznie lub szatkownicą (głąb przed szatkowaniem gęsto ponacinać). Poszatkowaną kapustę wymieszać z przyprawami (solą, kminkiem i koprem). Aby podnieść wartość smakową kapusty kwaszonej, można jeszcze dodać poszatkowaną marchew, pokrojone na ćwiartki jabłka, listki laurowe. Kapustę nakładać do garnka, dobrze ugniatając. Jeżeli podczas ubijania wydzieli się nadmiar soku można go usunąć. Nakładać niezbyt pełno, aby sok z kapusty powstający w czasie fermentacji nie wylewał się. Na powierzchni kapusty położyć kamienie dociskowe. Naczynie z kapustą postawić w ciepłym miejscu (temp. około 18 stopni C) na 1-2 dni, zależnie od wielkości garnka. Następnie kontynuując kwaszenie należy przenieść garnek do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy o temperaturze 8-10 stopni C. W pierwszych dniach kwaszenia można kapustę przebijać za pomocą czystego drewnianego kija, w celu ułatwienia fermentacji i wydzielania się gazów na zewnątrz. Należy zwracać uwagę, aby zarówno w czasie kwaszenia, jak i przechowywania powierzchnia kapusty była zawsze pokryta sokiem, w przeciwnym razie łatwo pleśnieje lub gnije. Jeżeli podczas kiszenia wydzieliła się za mała ilość soku, należy uzupełnić go solanką, biorąc na 1 l przegotowanej, zimnej wody 2 dag soli.

Ogórki kiszone

Składniki: 10 kg ogórków, 50 dag przypraw (łodygi kopru, korzenie chrzanu, liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki, czosnek, gorczyca), ok. 7 l wody, 35 dag soli

Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe, zielone. Ogórki można kwasić w garnkach glinianych. Naczynia te przede wszystkim muszą być dobrze umyte. Ogórki starannie umyć, osączyć (nie obcinać końców i nie nakłuwać). umieścić w naczyniu, układając przyprawy na jego dnie oraz w połowie warstwy ogórków i na ich powierzchni. Nie nakładać ogórków zbyt pełno. Zalać ogórki zimną solanką sporządzoną z przegotowanej wody z dodatkiem soli (biorąc na 1 l wody 5 dag soli), tak aby były całkowicie przykryte. Na powierzchni ogórków położyć kamień dociskowy odpowiedniej wielkości. Naczynie z ogórkami postawić na 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu (temperatura 18-20°C), a następnie wynieść do piwnicy (temperatura 8-10°C). Przez cały czas przechowywania ogórki powinny być pokryte sokiem.

Wysokość [cm]
37
Pojemność [L]
25 L
Szerokość [cm]
34 (bez uchwytów)
Waga [kg]
14

Komentarze

Napisz swoją opinię

Garnek kamionka 25L gliniany

Napisz swoją opinię

Zobacz także